Hat új nyelv az Európai Szabadalmi Hivatal Patent Translate szolgáltatásában

A szabadalmi dokumentumokban rejlő információkhoz való többnyelvű hozzáférés biztosítása érdekében az Európai Szabadalmi Hivatal (ESZH) újabb európai nyelvek csoportját tette elérhetővé az ingyenes gépi fordítási szolgáltatásában, a Patent Translate-ben. A bolgár, cseh, izlandi, román, szlovák és szlovén nyelv hozzáadásával a szolgáltatás mostantól 21 nyelv esetében kínál nyersfordítást angolról és vissza. A szolgáltatás hozzáférhető az ESZH ingyenes online szabadalmi adatbázisából, az Espacenet-ből.

„A Patent Translate elhárítja a nyelvi akadályokat a szabadalmi dokumentumok megismerésének útjából, könnyebb hozzáférést nyújtva az európai feltalálók és üzletemberek számára a legmodernebb technológiákhoz” - mondta az ESZH elnöke, Benoît Battistelli. „Nagyon örülünk, hogy jobb hozzáférést biztosítunk a világ bármely tájáról származó szabadalmi dokumentumokhoz a felhasználók számára az országoknak ebben az új csoportjában, miközben a saját találmányaikról szóló információkat nagyon nagyszámú felhasználó számára tesszük elérhetővé angol nyelven. Ez hozzájárul a szabadalmak minőségének javításához és segít növelni az európai vállalkozások versenyképességét”- mondta.

A Patent Translate-et 2012 februárjában indították el azzal a céllal, hogy többnyelvű hozzáférést biztosítsanak az ESZH honlapján elérhető hatalmas szabadalmi dokumentumgyűjteményhez. A fejlesztés a Google, az ESZH és az Európai Szabadalmi Szervezet (ESZSZ) tagállamainak nemzeti szabadalmi hivatalai, valamint a világ más jelentős szabadalmi hivatalai együttműködésének az eredménye, amelyek nemzeti nyelvű szabadalmi adatokat kínálnak a rendszer fejlesztéséhez. A szolgáltatás célja, hogy segítse az európai vállalkozásokat a K+F projektjeik számára fontos szabadalmi dokumentumok jobb azonosításában és az azokban való hatékonyabb keresésben. A nyelveket fokozatosan bővítik: a japán és a kínai nyelvet nemrégiben foglalták bele a szolgáltatásba. Várhatóan 2014 végére a Patent Translate az ESZSZ 38 szerződő államának mind a 28 nyelvét le fogja fedni, továbbá az oroszt és a főbb ázsiai nyelveket. A szolgáltatás addigra a világ legátfogóbb többnyelvű platformját fogja biztosítani a szabadalmi információszerzéshez. Az ESZH szabadalmi adatbázisa, az Espacenet már több mint 80 millió szabadalmi dokumentumot tartalmaz a világ minden tájáról.

(Forrás: EPO sajtóközlemény, 2013. június 26.)

2013/07/04